torstai 30. heinäkuuta 2015

4. Equine college Ypäjä - osa 1/4

Heipsan!

Monet tuttavat ja sukulaiset ovat pyytäneet minua kertomaan Ypäjästä monta kertaa, kun olemme nähneet jossain juhlissa tai illanistujaisissa. Minuun ovat ottaneet yhteyttä muutaman kerran myös ihan tuiki tuntemattomatkin, jotka ovat olleet menossa Ypäjälle opiskelemaan. He ovat kyselleet mm. neuvoja, ohjeita tai ihan vain yleistä mielipidettä siitä, että millaista Ypäjällä oli minun näkökulmastani. Noh, siitä innostuneena ajattelin nyt sitten kirjoittaa Ypäjän matkastani tänne blogiini, jotta kaikki (niin tutut kuin tuntemattomatkin) saavat sen täältä vapaasti lukea. Olen jakanut tämän aiheen kolmeen eri postaukseen, koska kerrottavaa on niin paljon. Kuten tiedämme, kaikki ketkä ovat olleet opiskelemassa Ypäjällä tai muuten vain käyskennelleet siellä, jokaisella on oma mielipiteensä hevospitäjästä. Tämä on minun mielipiteeni ja näkökulmani, minkälaisena minä näin ja koin Ypäjän.


Paras näkymä mitä voi toivoa klo 6 aamulla :)

Matkani Ypäjälle alkoi siis heti peruskoulun jälkeen. Muistan, että vielä yläasteen alussa en ollut niinkään varma Ypäjälle menosta ja siellä opiskelusta. Olin nimittäin kuullut kaikenlaista niin tallikaverieni kuin ratsastuksenopettajieni suusta. Mieleni muuttui kuitenkin, kun päätin mennä äitini kanssa Ypäjän Avoimia ovia katsomaan. Asuin silloin vielä Turussa enkä ollut käynyt kuin ehkä kerran Ypäjällä ja sekin oli ollut joskus 5-vuotiaana. Kun Avoimet ovet olivat ohi tiesin, että Ypäjä oli minulle tarkoitettu. Niinpä kävin vielä toisen kerran Ypäjällä, koulutuksen esittely -päivillä ennen 9. luokan yhteishakua. Silloin sain lisää tietoa siellä opiskelusta ja mahdollisuuksista. Niinpä yhteishaun alettua laitoin 1. valinnaksi kaksoistutkinnon (joka myöhemmin muuttui kolmoistutkinnoksi) ja 2. valinnaksi hevosenhoitajan ammattitutkinnon. 


Talvisempaa maisemaa Ypäjältä.

Ilokseni sainkin kutsun soveltuvuuskokeisiin. Siellä mitattiin sekä fyysistä että henkistä puolta. Itse soveltuvuuskokeista en muista sen enempää kuin että siellä tapasin monia kivoja tyyppejä (joista myöhemmin tuli luokkakavereitani) ja sen, että meidän piti polkea kuntopyörällä 5 minuuttia ja saada poltettua sinä aikana 200 kaloria (onneksi olin koko kevään harjoitellut ja nostattanut kuntoani juuri sov.kokeita, koska muuten yritys olisi ollut tuhoon tuomittu) :D ja sen lisäksi, koska olin jo etukäteen ruksinut papereista että haluan alustavasti nuorten hevosten ratsukoulutus -suuntautumislinjalle, minulla oli myös ratsastuskoe. Kokeessa menin suomenhevosella nimeltä Jaani, joka oli aika pieni (itse olen siis 181 cm) ja meni reippaasti. Meidän piti näyttää sekä kevyttä että perusistuntaa ja menimme myös muutamia puomeja. Eli ei kovin vaikeaa. Soveltuvuuskokeiden jälkeen kotiin palatessamme meidän mukaamme tuli eräs tyttö, joka asui myös Turun suunnalla. Automatkalla sovimme, että jos me molemmat pääsemme, niin meistä tulee huonekaverit. Ja niin siinä sitten kävi, että syksyllä 2010 aloitimme molemmat Ypäjällä - ja pääsimme myös samaan huoneeseen :)


Ihana pv-tamma Omora, joka oli mm. minun esteloppunäytön ratsu!

Alku Ypäjällä meni jotenkin sumussa. Sen kyllä muistan, että ensimmäisellä viikolla meille pidettiin uusien opiskelijoiden kaste (vanhempien opiskelijoiden toimesta), jossa meitä kierrätettiin ympäri Ypäjää, kuljetettiin pitkin lantalaa sekä laitettiin menemään köyttä pitkin rivieran (eräs lampi 5-tallin lähellä) läpi. Pelkäsin silloin, että saan sieltä jotain iilimatoja. En ollut ikinä ollut mitenkään kova koti-ikävöijä, mutta aluksi Ypäjällä asuminen tuotti vaikeuksia. Minulla on aina ollut hyvät suhteet perheenjäseniini, joten erossa oleminen oli outoa. Ei se kuitenkaan sellaista ollut, että olisin sitä "ikävää" muille näyttänyt, mutta välillä tuntui, että sunnuntaina olisi vain voinut jäädä kotiin, enkä lähteä takaisin Ypäjälle. Näin jälkikäteen ajatellen voi olla, että syy johtui siitä, että erityisesti yläasteella olin paljon kotona ja tallilla, jolloin koulukaverit, jotka eivät harrastaneet hevosia jäivät vähälle. Niinpä yhtäkkiä, kun minulla oli kahdeksan vierasta henkilöä asumassa kanssani, se ahdisti. Niihin aikoihin (syksy-talvi 2010) minulla todettiin myös autoimmuunisairaus, SLE, joka myös vei suuren osan voimiani - niin henkisiä kuin fyysisiä. 


Jep, minäkin osaan ajaa vaikka olenkin henkeen ja vereen ratsuihmisiä :D

Pikkuhiljaa, kun aikaa kului ja luokkakaverit alkoivat käymään tutuiksi ja erityisesti kämppäkaverini alkoivat muistuttamaan kuin toista perhettä, Ypäjästä tuli toinen kotini. Kävikin niin päin, että aikaisemmin kun en sunnuntaisin ollut halunnut lähteä kotoa Ypäjälle, oli niin etten perjantaisin olisi halunnut lähteä Ypäjältä kotiin. Tähän asiaan vaikuttivat oikeastaan koko Ypäjä ja kaikki hevosopistolaiset (niin opettajat kuin oppilaat) ja erityisesti minun kämppäkaverini. Mainittakoon, että olen pääasiassa aina tykännyt olla yksin (enemmän tai vähemmän) ja erityisesti yläasteaika jotenkin "vieroitti" minut kavereista ja kaikista tehdäänjotainkivaayhdessä-jutuista. Ypäjä-vuodet saivat oikeasti silmäni auki siitä, että kuinka tärkeitä ystävät ovat. Ja nimenomaan sellaiset ystävät, jotka ovat samalla aaltopituudella ja joiden kanssa on samoja intressejä. Ypäjällä tunsin ensimmäisen kerran elämässäni kuuluvani johonkin ja minut hyväksyttiin sellaisena kuin olen. Siksi olenkin niin iloinen, että vaikka monet (erityisesti sukulaiseni) eivät hyväksyneetkään opiskeluani Ypäjällä, pidin pääni ja lähdin "kohti tuntematonta". Ypäjälle pääsy ja siellä opiskelu on ollut tähän astisen elämäni paras asia, mitä on tapahtunut.


Tästä puuttuu vielä muutama tyyppi, mutta parhaimmistoa nämä! Ja minä oikealla yöpaidassa :)

No niin, ensi postauksessa kerron hieman enemmän itse opiskelusta (sekä Hevosopistolla että lukiossa) ja erityisesti suuntautumisestani ratsuhevosen peruskouluttamislinjalle. Tämä postaus oli ehkä hieman enemmän tai vähemmän nyyhkyä (ainakin minulle). 

Toivottavasti jaksoitte ja jaksatte lukea tulevia postauksia! Kommentteja ja omia mielipiteitä saa ja pitää heittää :)

Until next time,
Mari

sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

3. Irtojuoksutusta, kisoja & kuvia

Heip!

Olen tämän viikon saanut nauttia ruhtinaallisesta lomasta!! 
...Niin siis mikä loma? Oikeastaan juttu on niin, että olen juossut paikasta A paikkaan B ja kotona yrittänyt järjestää tavaroita, myydä vanhoja heppatavaroita jne jne jne... Niin. Monet sanovatkin, että loman loputtua he menevät töihin lepäämään. Huoh.

Rinan kanssa on tehty kaikenlaista viimeaikoina. Heti loman alussa otimme hieman poseerauskuvia. Niistä tulikin todella kivoja. Erityisesti rakennekuvista pystyy huomaamaan Rinan muutoksen. Harmittavasti me emme ottaneet sen enempää kuvia silloin kun Rina saapui meille (helmi-maaliskuun vaihteessa), silloin muutoksen näkisi tuntemattomatkin :) Tässä muutamia otoksia!








Tämä on mielestäni erittäin onnistunut kuva meidän "talliperheestä" (kuvassa meidän koirat+äiti sekä Rina+Mira)




Minun pikkusiskoni Mira kävi Rinan kanssa 1-tason estekisoissa keskiviikkona Somerolla. Luokat olivat 60 cm ja 70-80 cm (vaikeutuva ratsastus -luokka). Rinallehan nuo korkeudet ovat kavaletteja, mutta Mira kun on viimeksi kisannut esteitä Helmi-ponillamme (R.I.P), niin tuntumaa pitää saada ensin pienistä esteistä. Rinassa ja Helmissä ei ole nimittäin mitään samanlaista, paitsi ehkä kiltteys ja fiksuus :)




Rinahan on kisapaikalla kuin unelma: ei säiky eikä kyttää ja on oikeastaan jopa parempi ratsastaa kisoissa kuin kotona. Sen takia, vaikka se on nuori ja Mira vielä kokematon, uskallan päästää ne kisaamaan ulkopuolisiin kisoihin saamatta hermoromahdusta. Kokonaisuudessaan kisat menivätkin hyvin, huolimatta yhdestä ohimenosta ja ratsastajan satulasta suistumisesta ;D Nämä olivat Miran ja Rinan ensimmäiset yhteiset estekisat ja sen takia odotuksia ei ollut oikeastaan ollenkaan. 

60 cm (4 vp) meni muuten todella hyvin, mutta tie 5. esteelle (pysty, jossa oli valkoinen lankku/aita) oli hieman huono ja se kostautui ohimenolla: Rinan katse oli menossa vasemmalle, jossa oli toinen este hypättävänä. Onneksi uusi lähestyminen oli parempi ja este päästiin yli kunnialla. Loppurata menikin hyvin.

70-80cm (hyl.) päättyi samalle "kirotulle" esteelle nro 5 (Rina ei ollut tosin ainoa, joka siihen stoppasi, ko. esteelle tuli myös paljon pudotuksia). Omasta näkökulmasta siihen oli sekä hieman hankala lähestyminen että se oli myös pieni optinen harha hevoselle (valkoinen lankku/aita,  jonka päällä punamusta puomi). Noh, niinhän siinä kävi, että Mira ei pitänyt sitä samaa vasenta puolta tarpeeksi hyvin/napakasti kiinni ja sieltä Rina pääsi taas ohi. Tällä kerralla ratsastajan tasapaino ei kuitenkaan pitänyt... :P Rina olikin ihmeissään ja hämmentynyt Miran mätkähdettyä maahan: "Mitä sä siellä alhaalla teet?! Eksä pysynytkään selässä??" Ei muuta kuin verkassa uudestaan selkään ja vielä yksi hyppy verkkapystylle, joka oli hyvä. Alla Miran molemmat radat. Tippuminenkin tallentui kameralle ;)




Onneksi emme ole huonoja häviäjiä ja pystymme käsittelemään takaiskut ilman itkuparkuja. Mirallekaan ei onneksi käynyt mitään sen pahempaa kuin että pehva tuli hieman kipeäksi :D Naureskelinkin, että nyt meillä on sama tippumistilasto Rinan kanssa: itse on tullut landattua Rinalta meidän ensimmäisissä maastoestevalmennuksissa Ypäjällä, silloin oli nimittäin hieman villiä menoa... 

Torstaina olimme katsomassa meidän entisen hevosen Hovi-Siirin varsaa. Myimme Siirin n. 1,5 vuotta sitten keväällä, kun sen kapasiteetti tuli vastaan. Varsa on Siirin ensimmäinen ja Siiri on kuulemma ollut erittäin hyvä äiti! Meillä ollessaan, kun se tarhasi muiden kanssa, Siirillä oli hassu tapa aina puolustaa heikompia. Esimerkiksi kesäisin laitumella se etsi aina lauman heikoimman ja "puolusti" sitä muilta hevosilta (kaikki kanssatarhaajat eivät kylläkään pitäneet tästä..). Nyt Siirillä onkin sitten ihan ikioma puolustettava, joka varmasti tykkää huomiosta :) 


"Hei! Olen Helinä!"







Eilen Rinalla oli vuorossa irtojuoksutusta. Irtojuoksutus on sinänsä kiva tapa hevoselle päästää kaikki ylimääräiset höyryt pois (nimenomaan hyvällä pohjalla), mutta huonoja puolia siinä on esimerkiksi ne, että hevonen voi hypätä aidan yli ja kengät voi irrota aika helpostikin (jos riekkuu tarpeeksi). Irtojuoksutusta ei kannata harrastaa välttämättä myöskään vaivaisilla hevosilla. Rinalle irtojuoksutus on harvinainen herkku: ratsastajan kanssa kun pitää mennä niiiin hitaasti (Rinan mielestä), niin irtona ilman ratsastajaa saa mennä sitten niin lujaa kuin halua :) Se on kuitenkin todella fiksu tässäkin hommassa. Rina jarruttaa aina ajoissa ja pukittelee vain keskellä kenttää, jolloin ei ole mitään vaaraa osua aitaan.. Se on mielestäni ihanaa nähdä, kun hevonen juoksee juoksemisen ilosta! Alapuolella pieni videopätkä (tosin hieman huonolaatuinen) Rinasta irtojuoksemassa.





Seuraavaan kertaan,
Mari

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

2. Hevoskesästä

Taas täällä!

Uutisissa on ollut viime aikoina paljon juttua kesästä. Onko se nyt sitten kylmä vai kuuma. Siitä johtuen olen pohtinut viime päivinä (tai oikeastaan enemminkin viime viikkoina) kuluneita vuosia ja erityisesti kesiä ja sitä, että kuinka monet kesät ovat menneet hevosten parissa. Monet sukulaiset/tuttavat/ystävät ovat menossa tai ovat olleet nyt kesällä matkoilla joko ulkomailla tai täällä koto-Suomessa. Itse olen tänä kesänä reissannut paljon Naantali-Loimaa-Naantali väliä. Tämä kesä onkin ollut sillä tavalla "erityinen", sillä ensimmäistä kertaa olen ollut palkallisissa töissä koko kesän. Vaikka hevoset pitäisivät kesälomaa, silti niitä pitää jonkun ruokkia ja hoitaa.




Joskus tulee sellainen olo, että tätäkö teen loppu elämäni? Aamulla tallille, päivällä tallille, illalla tallille. Viikonloppuna tallille. Kesällä ja talvella tallille. Tallille, tallille, tallille. En ole ikinä ollut festareilla enkä missään juhannusbileissä tai muissa kesän tapahtumissa. Hevoset ovat vieneet kaiken sen ajan.

Pelottavaa on tulevaisuus. Löydänkö ns. oman paikkani hevosalalla. Ovatko nämä kaikki kesät menneet ns. hukkaan hevostellessa? Pelkään myös sitä, että olenko jäänyt kaikesta paitsi. Olisiko minun pitänyt käydä matkoilla tai festareilla? Eikö niiden pitäisi kuulua jokaisen minun ikäisen ihmisen elämään? Rusketusraidat ja se kaikki siihen liittyvä.




Olen päätynyt siihen ratkaisuun, että ei, en ole jäänyt mistään paitsi. Rusketusraidat olen saanut ratsastuskentältä tuntien pidosta. Matkustelu ei ole ikinä ollut minulle tärkeää, sitä tulee jos on tullakseen. Suomi kelpaa minulle varsin hyvin. Festarit yms. eivät ole ikinä vetäneet puoleensa, joten miksi minun pitäisi mennä sinne väkisin? Todennäköisesti en saisi sieltä mitään muuta kuin vahvistuksen siihen, että ne eivät ole minun juttuni.

Se, mitä kaiketi yritän tässä nyt sano on se, että jokainen valitsee millaisen kesän haluaa viettää. Toisille se on matkustamista ja turistikohteita. Toisille kesä merkitsee mökkeilyä. Toisille, kuten minulle, kesään ei mahdu muuta kuin hevoset. Hevoset eivät ole minulle harrastus vaan elämäntapa. Tämä virke onkin pätenyt jo monta hevoskesää.


Kesän parasta ratsastusurheilua! Kuvassa Ypäjä Ellen, kesä 2014


Kesäisiin tunnelmiin,
Mari

maanantai 6. heinäkuuta 2015

1. Alku

Howdy!

Vihdoin ja viimein sain aikaiseksi tämän blogin, joka minun on pitäny jo piiitkään laittaa alulle. Tämä blogi on oikeastaan suunnattu niin itselleni kuin kaikille ketkä sitä haluavat lukea. Osasyy blogin perustamiseen oli myös se, että todennäköisesti kaikki eihevosihmisfacebook-kaverini eivät välttämättä arvosta ainaisia romaanejani (ah, niin ihanasta) heppailuarjesta. Joten siksi tämä. Tänne pyrin kirjoittamaan miltei viikottain, ihan vain senkin vuoksi, että tiedän itsekin missä mennään. Olen erittäin huono pitämään päiväkirjaa, joten olkoon tämä melkein kuin sellainen - paitsi että tämä päiväkirja ei ole välttämättä niin kauhean salainen.

Blogin päätähtinä toimivat minä ja hevoset. Hevosista blogin kirkkain tähti on Rina, jonka kehitystä seuraan itsekin mielenkiinnolla ja innokkaana. Postauksissa tulen kertomaan Rinasta varmasti melko paljon, mutta kirjoittelen kuulumisia myös muista hevosista, jotka kuuluvat elämääni. Blogiin pääsee varmasti mukaan myös pikkusiskoni Mira, joka häärää mukana kaikkialla: hevosenhoitajana, Rinan ratsastajana, kuvaajana, kisaajana... Teksteihin ja kuviin saattaa eksyä myös muut lemmikkimme, eli kaksi maatiaiskissaa Vili ja Alpo sekä kaksi suomenlapinkoiraurosta Terri ja Ruska. 




Toivon, että pystytte samaistumaan blogin tulevissa teksteissä mm. kirjoituksen mielentilaan ja tapahtumiin, koska se tuo teidän lukemiseenne aivan uuden ulottuvuuden. Otan mielelläni kysymyksiä ja kommentteja vastaan, kunhan ne ovat ajatuksella kirjoitettu. Minä haluan kunnioittaa teitä, lukijat, joten kunnioittakaa ystävällisesti te myös minua :) toiveita postauksista saa ehdottaa, jolloin yritän mahdollisuuksien mukaan toteuttaa ne. Pyrin pitämään blogin mielenkiintoisena ja mahdollisimman eläväisenä. Pohdintoja, kysymyksiä, arvailuja, pulmanratkaisuja esteitä, koulua, maastoesteitä, kuvia, videoita - niistä tämä blogi on tehty! 
Niin ja siitä, että haaveena on hevosala.

Mari